Ciasto biszkoptowe z reguły przygotowywane na blat tortu nasączać możemy na wiele sposobów. Poncze do nasączania biszkoptów podzielić można na alkoholowe oraz bezalkoholowe. Przedstawiamy kilka klasycznych nasączeń biszkoptów. Dobór zależy oczywiście od rodzaju tortu, który przygotowujemy.
Przykłady ponczów bezalkoholowych do nasączania biszkoptów:
- mocna, słodka, czarna herbata z cytryną, czyli klasyka do nasączania biszkoptów,
- woda z sokiem cytrynowym,
- woda z sokiem pomarańczowym,
- woda z sokiem grejpfrutowym,
- woda z kawą rozpuszczalną - świetnie pasująca do tortów czekoladowych,
- mocno zaparzona kawa, która bardzo dobrze pasuje do tortów w stylu tiramisu.
Przykłady ponczów alkoholowych do nasączania spodów tortów:
- rum - chyba najbardziej klasyczny i uniwersalny składnik ponczów do biszkoptów,
- whisky - bardzo dobrze komponuje się z mocno zaparzoną, czarną herbatą oraz odrobiną cuktru,
- spirytus - wystarczą trzy łyżki połączone z cukrem waniliowym, wodą, sokiem z cytryny oraz zwykłym cukrem i mamy świetny uniwersalny alkoholowy poncz.
- nalewka wiśniowa znakomicie pasująca do tortów czekoladowych,
- nalewka pigwowa,
- likier kawowy - idealny do tortów kawowych,
- nalewka orzechówka, oczywiście do tortów orzechowych.