Jak trwale usunąć konto na fb (Facebooku)?

redakcja | 19.11.2022 23:32

Chcesz usunąć swoje konto na FB? Przedstawiamy jak wygląda ten proces krok po kroku. Facebook umożliwia każdemu użytkownikowi bezproblemowe usunięcie konta, proces usunięcia jest jednak kilkuetapowy.

Zapoznaj się jednak wcześniej z konsekwencjami usunięcia konta na oficjalnej stronie FB. Zachęcamy przed trwałym usunięciem konta, spróbować dezaktywować konto, które w każdej chwili można aktywować. O dezaktywacji konta piszemy na dole tego artykułu. 

Mężczyzna przed komputerem, ilustracja do artykułu o usuwaniu konta na Facebooku
Mężczyzna przed komputerem, ilustracja do artykułu o usuwaniu konta na Facebooku | envato, autor LightFieldStudios
Obserwuj nas w Google News i otrzymuj codziennie podobne informacje

Aktualna i oficjalna instrukcja usuwania konta na Facebooku, znajduje się na stronach pomocy Facebooka pod adresem https://www.facebook.com/help/224562897555674

Radzimy szczegółowo zapoznać się z konsekwencjami trwałego usunięcia konta na FB, bo są to między innymi:

  • Usuniętego konta nie będzie można aktywować ponownie.
  • Po trwałym usunięciu konta tracimy wszystkie dodane przez nas do FB dane jak: zdjęcia, filmy, wpisy komentarze i inne.
  • Przestajemy mieć możliwość korzystania z aplikacji Facebook Messenger.
  • Tracimy możliwość logowania do stron, do których logujemy się za pomocą Facebooka (np. Spotify).
  • Niektóre wiadomości po usunięciu Twojego konta nadal będą przechowywane na urządzeniach lokalnych innych użytkowników.
  • Więcej konsekwencji znajdziesz na wymienionej powyżej oficjalnej stronie dokumentacji Facebooka. 

Aktualnie proces usuwania konta trwa ~90 dni, konto jednak możesz spróbować przywrócić do 30 dni od usunięcia.

Aby trwale usunąć konto na FB (krok po kroku)

  • Aby usunąć konto na FB należy najpierw się na nie zalogować swoimi danymi dostępowymi.
  • Kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu Facebooka.
  • Kliknij kolejno Ustawienia i prywatność oraz Ustawienia.
  • Kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku.
  • Kliknij opcję Dezaktywacja i usunięcie.
  • Wybierz Usuń konto i kliknij Przejdź do usuwania konta.
  • Kliknij Usuń konto, wprowadź hasło i kliknij Kontynuuj.

Czym jest dezaktywacja konta na FB?

Dezaktywacja konta od usunięcia konta różni się tym, że może być cofnięta w każdym momencie. Profil zdezaktywowany nie jest widoczny i nie może być obserwowany przez innych użytkowników platformy FB, ale wszystkie Twoje dane pozostają nadal na serwerach i po ponownej aktywacji masz do nich dostęp. Co ważne, kontem dezaktywowanym można logować się do innych aplikacji jak np. Spotify. 

Artykuły z kategorii
Artykuły z portalu