Zostały Ci nadmiarowe żółtka, bo np. robiłaś bezę i nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Podpowiadamy co ugotować z nadmiarowych żółtek. Na szczęście pomysłów na użycie nadmiarowych żółtek jest wiele i mamy nadzieję, że Cię zainspirujemy. Gotowanie bez marnowania jest bardzo dobrym podejściem.
Pomysły na wykorzystanie żółtek
Nie narzucamy co zrobić z żółtek, ale dajemy Ci wiele propozycji, wybierz to, na co masz ochotę i do czego masz dodatkowe produkty.
- Zrób majonez, którym głównym składnikiem są żółtka. Potrzebujesz jeszcze tylko kilka dodatkowych składników jak olej roślinny, musztarda, sól i sok z cytryny. Domowy majonez przechowywany w lodówce jest przydatny do spożycia przez kilka dni.
- Kogel-mogel - czyli niesamowita słodka rozpusta, jakimi są ucierane z cukrem żółtka jajek.Kogel-mogel musisz zjeść na bieżąco. Porcja na jedną osobę, to maksymalnie dwa żółtka.
- Zabajone, czyli kogel-mogel z dodatkiem marsali lub innego słodkiego włoskiego likieru. Zabajone to taki włoski kogel-mogel.
- Żółtka możesz śmiało zamrozić. Świeże żółtka można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni, często nawet wcześniej się psują. Zamrożone żółtka zostanę użyteczne o wiele dłużej.
- Crème brûlée to kolejna słodkość, która potrzebuje samych żółtek, bez białek
- Jajecznica z samych żółtek lub ze znaczącą przewagą żółtek - tak - z samych żółtek też wychodzi bardzo dobra, my lubimy lekko ścięte jak na jajko na miękko.
- Makaron domowej roboty - do makaronu potrzebne są też same żółtka, bez białek.
- Sos holenderski, do którego potrzebujesz` jeszcze tylko masło.