Przegrzebki, a dokładnie przegrzebki zwyczajne, po angielsku scallops, znane też jako małże św. Jakuba to bardzo chętnie spożywane owoce morza w wielu krajach. Cenione są za niesamowite walory kulinarne i to, że można je przygotować naprawdę na wiele sposobów.
Są to jedne z najbardziej znanych gatunków morskich mięczaków. Nawet jak ich jeszcze nie jadłeś, to najprawdopodobniej znasz wygląd, bo ich muszla została uwieczniona na obrazie Narodziny Wenus
Trzeba pamiętać, że nazwa zwyczajowa „przegrzebek” jest czasami stosowana do gatunków blisko spokrewnionych.
W sklepie w Polsce możesz najczęściej kupić je w dwóch postciach, zamknięte małże w muszlach lub już obrane małże, gdzie kupujesz same mięśnie.
Dobre przegrzebki powinny mieć delikatny i słodkawy posmak, najczęściej nie potrzebują wielu dodatków.