Słowem tadżin określamy potrawę, jak i naczynie do przygotowania tej potrawy.
Tadżin, a także tażin, czy angielskie tagine to arabskie naczynie służące do przygotowania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem (najczęściej specjalny grill).
Naczynie jest bardzo charakterystyczne, wykonane jest z gliny i składa się z dwóch części, górnej w kształcie stożka (namiotu), która za zadanie ma skraplać parę do potrawy i pozwalać gotować potrawę z bardzo małą ilością wody, dolne to płaska i niezbyt wysoka, ale masywna podstawa, w której znajduje się potrawa.
Taki sposób przygotowania posiłków popularny jest zwłaszcza w Maroku i Algierii, ale wywodzi się z całego Maghreb, czyli regionu północno-zachodniej Afryki. Pomysłodawcami tadżinu są Berberowie, czyli rdzenna ludność północnej Afryki.
Sama potrawa tadżin ma wiele postaci, może być mięsna, warzywna, rybna, a nawet owocowa. Sekret tkwi w sposobie tego powolnego duszenia w tym skraplającym parę wodną naczyniu.