Surimi  to odkostnione i  rozdrobnione  na pastę mięso ryby (lub czasami z innego mięsa), które znamy najczęściej jako prasowane w kształt imitujący mięso kraba, przez co nazywane jest także paluszkami krabowymi. Przeważnie paluszki krabowe nie zawierają mięsa kraba, ale często jest dodawany do nich ekstrak z kraba lub innych skorupiaków, aby nadać im charakterystyczny aromat.

Trzeba pamiętać, że surimi to prawdziwe owoce morza, a nie imitacja jak to często jest określane, bo są zrobione z owoców morza. Surimi w Japonii znane jest od wieków, a sam proces jest bardziej skomplikowany niż tylko mielenie na jednolitą pastę ryby. Mięso na surimi po oddzieleniu od kości i ości jest wielokrotnie płukane, aby pozbyć się niepożądanych zapachów. Następnie, pasta jest mielone na bardzo galaretowatą pastę. Potem w zależności od rodzaju surimi dodawane może być białko jaja, skrobia, sól, olej roślinny, cukier, białko sojowe i różne przyprawy/

Słowo surimi to po japońsku 擂り身 / すり身  to po prostu „mięso mielone”.