Shoarma, a raczej szawarma, też szoarma (po arabsku شَاوَرْمَا, šāwarmā) a wymawiane szałarma to znakomita bliskowschodnia potrawa, której podstawą są skrawki (kawałki/plastry) pieczonego na pionowych rusztach mięsa.
Cienkie plastry są wręcz golone z powierzchni mięsa na obrotowym pionowym rożnie, które stale się obraca. Shawarma jest jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych na świecie.
Mięso używane do shoarmy na świecie to najczęściej jagnięcina, kurczak, indyk, wołowina. W Polsce najczęściej w restauracjach można spotkać się pod nazwą shoarma z kawałkami kurczaka lub wieprzową, nie zawsze pieczona jest na pionowych obracających się rusztach. W Polskich restauracjach shoarmę najczęściej podaje się na talerzu jako danie obiadowe, ale trzeba pamiętać, że może być podawana w chlebie typu pita lub w lavash.
W Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest bardzo popularny w Polsce döner kebab, zaś w Grecji odpowiednikiem jest gyros. Trzeba pamiętać, że doner kebab nie dopuszcza mięsa z kurczaka, a tradycyjnie powinien być zrobiony z baraniny, a gyros grecki zwykle robi się z szynki wieprzowej.
Charakterystyczny smak szawarmie dają przyprawy, które w Polsce są określane jako przyprawy typu szawarma.
Problem z nazewnictwem w Polsce w restauracjach i fast foodach nie dotyczy tylko szawarmy, ale także gyrosu i kebabów. Wszystko spowodowane jest podobnym sposobem przygotowania tych mięs, czyli grillowanie na obracających się rusztach pionowych.