Marcepan to słodka masa cukiernicza, która  składa się głównie z cukru lub miodu i mączki migdałowej (drobno mielone na mąkę migdały). Czasami masa wzbogacana jest aromatycznym olejem migdałowym lub ekstraktem migdałowym,

Masa marcepanowa ma bardzo plastyczne właściwości, przez co uwielbiany jest przez wszystkich cukierników, bo jest używany do tworzenia niesamowicie kształtnych słodkości. O jakości marcepanu świadczy głównie stosunek migdałów do cukru. 

Przemysłowe wytwarzanie marcepanu jest niezwykle proste:

  • myte i  zblanszowane migdały są obierane ze skórki
  • specjalne walce miażdżą migdały, cukier i wodę do odpowiedniej konsystencji
  • masa jest opiekana, a potem
  • formowane są wymagane bloki marcepanu.

Historia marcepanu jest bardzo długa, gdzie wiele krajów rości sobie prawo do mówienia, że są wynalazcami tej masy. W bardzo wielu krajach marcepan jest częścią tradycji bożonarodzeniowych.