Kombucha - też spolszczono kombucza - to sfermentowany, lekko musujący, słodzony napój z czarnej lub zielonej herbaty. Na kombuchę powszechnie mówi się sfermentowana herbata, często napój nazywa się również herbatą kombucha.
Kombucha jest tradycyjnym napojem chińskim i uważa się, że też pochodzi z Chin, natomiast sama nazwa najprawdopodobniej pochodzi z Języka Japońskiego.
Powszechnie uważa się, że picie kombuchy ma wiele korzyści zdrowotnych, ale jest niewiele dowodów na poparcie któregokolwiek z prozdrowotnych korelacji. Najlepiej założyć, że pije się ją dla przyjemności i orzeźwienia, gdzie mamy 100% pewność, że sprawdza się tutaj dobrze.
Jak wytwarzana jest kombucha?
Kombucha jest wytwarzana przez fermentację słodzonej herbaty przy użyciu symbiotycznej kultury bakterii i drożdży SCOBY (symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast,)
Proces produkcji kombuchy może być domowy lub komercyjny. W Polsce najczęściej pijemy zabutelkowaną kombuchę, można ją dostać też coraz częściej w kawiarniach i restauracjach.
Uproszczony proces produkcji kombuchy wygląda następująco:
Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie.Do tej wody dodaje się liście herbaty, które po przygotowaniu naparu się wyrzucaHerbatę chłodzi się i dodaje się kulturę SCOBY oraz inną kambuchę (to przyspiesza proces)Odstawiamy wywar w miejsce oddalone od światła i czekamy (5-15 dni)