Falafel to smażone w głębokim oleju kulki, kotleciki lub kotlety w kształcie burgerów z ciecierzycy, bobu lub z obu warzyw.  Falafel jest tradycyjnym bliskowschodnim jedzeniem, które jest spożywane naprawdę na całym Bliskim Wschodzie. 

Falafel często podawany jest w picie lub na tackach meze.  Danie najprawdopodobniej pochodzi z Egiptu, ale wiele krajów rości sobie prawa do twórcy falafela.

Falafel można zaklasyfikować jako jedzenie fast food i to  nie tylko na Bliskim wschodzie. Pomimo tego, że jest "fast" to jest ceniony w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Falafel zrobiony z ciecierzycy jest bogaty w białko, węglowodany złożone i błonnik. Ciecierzyca ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu, ale znaczna ilość tłuszczu jest wchłaniana podczas smażenia.  Falafel można upiec, aby zmniejszyć wysoką zawartość tłuszczu związaną ze smażeniem, ale trzeba pamiętać, że to już nie będzie ta sama pootrawa.