Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, którą produkuje się z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką. Hiszpańskie chorizo to sfermentowana, peklowana, wędzona kiełbasa, którą kroi się w plastry i je bez gotowania lub dodaje jako składnik innych gotowanych potraw. Chorizo produkowane jest w różnej formie w wielu krajach.
Trzeba pamiętać, że chociaż chorizo jest bardzo podobne do portugalskiego chouriço to są to jednak różne kiełbasy i warto je rozróżniać. Obie mają czerwony kolor, który uzyskuje się wędzonej czerwonej papryki, ale to nie to samo. Tradycyjne hiszpańskie chorizo robi się z grubo siekanej wieprzowiny i słoniny, a doprawia się czosnkiem, wędzoną papryką i solą.
Chorizo to może występować w dwóch wersjach: picante, czyli pikantne lub dulce, czyli słodki. Smak ten oczywiście zależy od rodzaju użytej wędzonej papryki.
Ważne jest też, że tradycyjne hiszpańskie chorizo wytwarza się w dwóch wariantach kształtu. Chorizo może być w krótkich miękkich odmianach, które najczęściej podaje się jako tapas lub w wersjach grubszych u dłuższych, które używa się do gotowania (jak na zdjęciu ilustracyjnym).