Z czego zrobiony bigos?
Rozważanie czym jest bigos, powinniśmy sprowadzić raczej od formy przygotowania tej poprawy, a nie od dokładnego składu, bo jak zaraz Wam pokażę, to w różnych regionach składniki nieznacznie się różnią, ale potrawa ma bardzo podobny charakter.
Istnieje wiele odmian bigosów i sposobów przyrządzania oraz historycznie potrawa nazywana bigosem miała różne formy. W Polsce bigos najbardziej nam się kojarzy z potrawą przygotowaną z wymieszanej pół na pół kapusty kiszonej białej oraz pokrojonym w kosteczkę mięsem wieprzowym, mięsem wołowym oraz wędzonym boczkiem.
Mięso do bigosu
Wspomniane mięsa to jednak minimum, bo zróżnicowanie rodzajów mięs uważana jest za niezbędną cechę dla dobrego bigosu, nie tylko w obrębie gatunku mięsa, ale też części tuszy.
Wśród mięs może być wieprzowina (łopatka, szynka, boczek, żeberka, polędwica), wołowina. cielęcina, kurczak, kaczka, gęś, indyk i dziczyzna, a różnego rodzaju polska kiełbasa wędzona.
Niektóre mięsa piecze się przed pokrojeniem w kostkę, niektóre są smażone w smalcu przed duszeniem z kapustą.
Inne składniku do bigosu
Inne składniki często dodawane do bigosu to zrumieniona cebula pokrojona w kostkę, suszone grzyby leśne, sól, czarny pieprz, ziele angielskie, jagody jałowca, liście laurowe czy suszone śliwki.
Do podbicia smaku bigosu, bardzo często dodaje się czerwone wino.