Anchois - z hiszp. anchova, ang. anchovy - to pochodzące z języka francuskiego, ale już śmiało używane w języku polskim, określenie przetworów z sardeli europejskiej. Czym jest więc Sardela Europejska? Sardela Europejska to niewielka, charakterystycznie oścista ryba osiągającą średnio długość 15 cm, ale czasem nawet do 20 cm. Sardela ma charakterystyczne bardzo wydłużone i smukłe ciało (patrz zdjęcie główne artykułu).
Te małe rybki występują najczęściej w Morzu Czarnym, Pacyfiku, Atlantyku i Morzu Śródziemnym.
Sardele po patroszeniu intensywnie soli się i marynuje. Charakterystyczną cechą anchois jest to, że ma intensywny, słono-kwaskowaty smak i bardzo mocny, charakterystyczny zapach. Jeżeli go nie znasz, warto, żebyś spróbował. Anchois doskonale komponuje się z wieloma potrawami i nadaje im swój charakterystyczny smak.
W Polsce najłatwiej są dostępne filety anchois, które są peklowane solą i pakowane w oliwie z oliwek w słoikach.