Café con hielo

redakcja | 15.10.2022 17:02 Kategorie: Kawa

Café con hielo, tłumacząc dokładnie z języka hiszpańskiego, to kawa z lodem. Jest bardzo charakterystycznym sposobem podawania hiszpańskiej wersji espresso (też dłuższej kawy) w Hiszpanii. Hiszpańska kawa z lodem różni się od innych popularnych kaw z lodem na świecie (kaw mrożonych) tym, że nie zawiera dodatków oraz nie jest miksowana z lodem, ani nie jest  podawana na kruszonym lodzie. 

Café con hielo jest praktycznie od samego początku iberyjskiego parzenia kawy. Naturalne stało się, że w tak wysokich hiszpańskich temperaturach, kawa chłodzona jest kostkami lodu.

Café con hielo, ilustracja do artykułu
Café con hielo, ilustracja do artykułu | envato, autor Civil
Obserwuj nas w Google News i otrzymuj codziennie podobne informacje

Jak przygotować Café con hielo?

Do przygotowania café con hielo potrzebujemy:

  • Espresso doppio, mocną kawę z Aeropress-u lub przestudzoną kawę z kawiarki włoskiej, hiszpańskie espresso robi się na mocno palonej robuście.
  • Duże kości lodu w ilości, której wypełnimy naczynie na kawę. Idealne są duże kostki lodu pasujące do naczynia, podobny model jak kostka lodu do drinka old fashioned.
  • Dwie łyżeczki cukru, bo klasyczne café con hielo podaje się na słodko.
  • Dla lubiących można dodać odrobinę mleka.

Café con hielo podajemy w dwóch naczyniach, osobno podajemy w filiżance do espresso kawę, a osobno w szklance lód. W filiżance do espresso słodzimy kawę według upodobań i doprawiamy mlekiem. Następnie lekko przestudzoną kawą zalewamy kości lodu. Tak przygotowana kawa jest gotowa do picia. 

W Hiszpanii napijesz się jeszcze: Café solo, Café con leche, Café cortado, Café bombon lub Café carajillo i inne.

Artykuły z kategorii
Artykuły z portalu